Tort Sah

Aceasta reteta am vazut-o acum vreo 16 ani intr-o revista in voga pe vremea aceea. Mi s-a parut foarte complicata, dar aparentele inseala, e simplu de facut , dar trebuie sa aveti rabdare.
Ingediente:
250 gr unt
275 gr zahar pudra
6 oua
3 lg esenta de vanilie
350 gr faina grau
1 praf de copt
1 lg cacao
300 g cioc de menaj
300 gr frisca lichida
50 ml coniac
100 gr unt
100 ml lapte
1 lg faina
1 lg cacao
100 gr zahar brun
Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma tare cu un varf de sare. 275 gr unt se freaca  cu zaharul pudra pana devine pufos, apoi incorporati galbenusurile unul cate unul , iar la urma albusurile batute spuma si esenta de vanilie. Faina se cerne impreuna cu praful de copt si se pune in compozitie treptat, amestecand usor sa nu se piarda bulele de aer. Impartiti amestecul in doua iar intr-o jumatate puneti cacaoa. Puneti fiecare aluat incate un sprit cu deschizatura de 12 mm.)Albusurile se bat spuma tare cu un varf de sare. 275 gr unt se freaca  cu zaharul pudra pana devine pufos, apoi incorporati galbenusurile unul cate unul , iar la urma albusurile batute spuma si esenta de vanilie. Faina se cerne impreuna cu praful de copt si se pune in compozitie treptat, amestecand usor sa nu se piarda bulele de aer. Impartiti amestecul in doua iar intr-o jumatate puneti cacaoa. Puneti fiecare aluat incate un sprit cu deschizatura de 12 mm.
(puteti folosi si pungi din plastic)





Tapetati cu hartie 3 forme de tort cu diametru de 20 cm si cu fund detasabil. Turnati cu cornetul cu amestec de cacao un cerc pe conturul formei astfel incat sa formati un inel, apoi un cerc cu cealalta compozitie in interiorul acestuia, apoi din nou un cerc de cacao... si din nou unul fara cacao, terminand cu aceeasi culoare cu care ati inceput. In alta tava faceti o foaie pe care o incepeti cu un inel din compozitia fara cacao, turnand alternativ inele concentrice .( unul cu cacao si unul fara) intocmai ca in imagine. Doua foi trebuie sa aiba inelele identice , iar cea de a treia sa fie invers astfel putem crea patratelele intercalate cand asamblam tortul. Coaceti fiecare foaie timp de 20 minute in cuptorul incalzit la 200 grade . Lasati apoi foile pe un gratar la racit.

Intre timp se face crema .  Puneti ciocolata la topit intr-un castronas pe baie de aburi.Bateti frisca pana devine pufoasa, apoi adaugati incet ciocolata topita , calduta ,amestecand usor .
Incepem asamblarea tortului. Pe un platou se aseaza prima foaie ( una din cele doua care are cercurile la fel), se insiropeaza cu coniac, apoi turnati jumatate din crema , asezati cealalta foaie care are cercurile diferite , insiropati si puneti crema ramasa, apoi ultima foaie peste care turnati restul de coniac.

Preparam glazura cu care acoperim tortul. Amestecam laptele rece impreuna cu faina si punem la fiert pana devine ca o crema. Lasam la racit. Intre timp frecam 100 gr de unt cu zaharul brun pana devine  spuma, adaugam cacaoa iar la sfarsit laptele fiert cu faina, adaugand cate o lingura de crema in unt si nu invers pentru ca se taie. Intindeti glazura pe tot si pe lateral, ornati cu ciocolata rasa si lasati la rece cel putin patru ore.Se poate pastra in frigider pana la 3 zile.
Pofta buna!

Comentarii